Om ett möte i tv-soffan

image

Jag skulle tycka det var mycket intressantare att se ett samtal mellan Hans Rosling och de två största riksdagspartiernas ledare samt regeringspartiernas företrädare. Det är något jag nog rent av faktiskt skulle kunna bänka mig framför en tv för att se!

En debatt, där man redan känner till båda parternas ståndpunkter, det intresserar mig faktiskt inte. Precis som Rosling säger till Claes Elfsberg i SVTs nyhetsinslag så grundar sig invandringsmotståndet i ideologi. Jag tror vi måste acceptera att det är fullkomligt meningslöst att försöka använda faktakunskaper som fristående argument när vi bemöter ståndpunkter som står på ideologisk grund. Istället måste vi bygga koherenta och omfattande resonemang som bygger på den enorma kunskapsbank som bland annat professor Roslings arbete skänker oss. Först då har vi en rimlig chans till en intressant argumenterande diskussion med personer som Jimmy Åkesson!

Kommentera