Spola folkhemsnostalgin

image

Jag läser ”man kunde gå in på bostadsförmedlingen och få en lägenhet samma dag” i en debattartikel och undrar vilken tid som åsyftas. Troligen inte 1940-talet när HSB hade byggt hus ingen ville bo i och gav bort bostadsrätter till nyanlända flyktingar? Men kanske 1960-talet när miljonprogrammet började stå klart. 

Det skribenten troligen inte vet och garanterat inte upplevt själv är hur konformativt samhället var då, hur slutna landets gränser var, hur snäva gränserna för accepterat beteende och hur hård den sociala kontrollen var. Hur utbredd och allmänt accepterad den rådande strikta intoleransen var. Snälla, låt oss inte spola tillbaka till den tiden! 

Låt oss sätta upp nya drömmar och mål, låt dom inspireras eller låna dom rakt av från denna svunna tid. Men låt oss släppa nostalgin och illusionen vi har om en förlorad tid.

Kommentera