Curlingkompanjoner

image

Det här ovan är mina klichéartade visdomsord levererade i färg med klyschiga typsnitt uppsmällda på en bild massakrerad av kitschiga filter. Mitt tävlingsbidrag i det jag vill kalla Extreme Contemporary Art Challenge Deluxe 2015 (på svenska: Jumbokonstkampen ’15).

Det är nästan lustigt att jag plöjt igenom otaliga böcker av Jesper Juul, Lars H Gustafsson, Bo Hejlskov Elvén och lagt oräkneliga timmar på samtal med Tina Wiman, Marit Olanders och alla andra fantastiska vänner för att på nytt hitta till det som för länge sedan kändes som det enda självklara. Och sedan läsa in mig på utvecklingspsykologi, kognitionsvetenskap, anknytningsteori och neurobiologi för att bedöma rimligheten i dess trovärdighet. Allt för att igen känna mig helt trygg och säker i det här, inte bara i hemmets avskildhet utan också publikt. För att kunna stå kvar vid det och försvara det när någon spelar curling-kortet. Så funkar det med unlearning, man lär och man lär om. Sedan är det svårare att igen tro på det man har unlearned jämfört med helt nya vetskaper och kunskaper. Det gäller att vara uppmärksam!

Jag har blivit en mer frekvent feedläsare senaste veckorna och nu har jag sett för många memes med djupa budskap kring föräldraskap. Några är geniala men jag känner att dom flesta gör det så jäklar komplicerat! Så jag har tillslut sjunkit så lågt att jag gjort en egen föräldraskapsmeme, håll till godo.

Problemet jag har med memes är att orden som utgör de där få raderna så ofta går att fylla med precis vilken smörja som helst. De är aldrig någonsin fyllda med någon djup kunskap hur djupt man än berörs, för det krävs förståelse. Och förståelse kräver att man sätter sig in i området brett och djupt vilket kräver mycket tid och väldigt många ord i följd! Memes kan på sin höjd bli en bra påminnelse om redan förvärvad förståelse, som sådan fyller den å sin sida en otroligt funktion. I bästa fall kan de också fungera som teasers som väcker nyfikenhet att utforska något nytt, som lockbete om man vill uttrycka det vulgärt.

Kommentera