Den enda sanningstalaren?

wpid-dsc_1099-2-1.jpg

(En bakgata någonstans mellan Kaknästornet, tv-huset och TV4. Sveriges mediala Bermudatriangel?)

 

Att tysta politisk kritik med copyright

Vad är det egentligen som har hänt med nyhetsrapporteringen? Har ”pics or it didn’t happen”-kulturen tagit över till den grad att upphovsrättslagen blivit ett hinder?

Det finns ingenting som hindrar från att rapportera den här nyheten, det finns ingenting som hindrar repportrarna från att använda bilderna som underlag i sitt journalistiska arbete. De får inte publicera bilderna (och på så sätt tjäna lite extra på lösnummerförsäljning) men det finns ingenting som hindrar innehav eller dem att använda bilderna privat eller i sitt arbete.

I en tid där fotobevis ändå måste anses som en svag bevisföring om det inte styrks av vittnen, ett erkännande eller andra kompletterande uppgifter. I en värld där vem som helst kan prova Photoshop gratis i en månad och skapa ”fotobevis” på när på vad som helst har upphovsrätt och copyright blivit ett censurredskap och ett hinder i nyhetsbevakningen?

Låt oss acceptera att bildbevis har tappat sin absoluta sanningstalande ställning, låt oss spräcka bubblan, låt oss kliva ur denna ”pics or it didn’t happen”-hysteri. Kan vi inte istället ta en minut och fundera över vad som gått snett när det journalistiska arbetet inte längre förlitar sig på ordet som främsta förmedlare. Låt oss ta en stund och fundera över vad som hände när ”journalistkåren” blev till ”mediekåren”.

Det är bara löjligt att hon ens kommenterar copyright, det visar att hon precis som så många andra lever i den märkliga ”pics or it didn’t happen”-bubblan, lever i övertron på fotografiets sanningsvärde i en verklighet där bildmediet är manipulerbart med större precision än någonsin till en obetydlig kostnad. Och det gäller inte längre bara digitala bilder, vill man gå steget längre så låter man skriva ut filmnegativ från vilka man kan tillverka vanliga hederliga analoga fotografier.

Man kan aldrig tysta politisk kritik genom copyright! Ingen copyright kan hindra varken journalister eller privatpersoner från att uppmärksamma, belysa och kritisera händelser, varken de är politiska eller inte.

Skärpning!

Kommentera