Som ett obekvämt korvskinn

image

Nu skriker jag snart rakt ut, sådär som någon som av en olyckshändelse just blivit tinad i förtid efter kryonisk nedfrysning (or so I imagine). Gäähäääähäähääääää!!!

Nu har jag läst en artikel för mycket om det hemska i skönhet och mode och kroppsvård/-behandlingar, ideal, strävan och val av yttre attribut hos kvinnor. För de där artiklarna handlar alltid om kvinnor.

Vet ni varför jag tror folk som jobbar med allt som är det minsta kopplat till ovanstående i relativt stor utsträckning kan behålla en med dagens mått mätt sund självkänsla och självbild? Jo, för de struntar i att läsa all relaterad press som finns ute i dagligvaruhandeln. Tadaa! Så enkelt är det. De prenumererar på trendrapportener från någon spanande byrå så som Svenska Moderådet eller någon av alla internationella motsvarigheter. De läser branschtidningar. De går på mässor och föredrag. Och de tar på så sätt till aIG alla trender, alla looker, alla paletter, alla modespaningar heeelt utan någon värdering. Och när det inte värderas så är utseendeuppmärksamhet helt ofarlig för de allra flesta.

Det finns de som är hårt präglade på att utseende måste vara kopplat till värdering varpå de själva lägger in värderingar i allt de ser och hör, det är synd att det blivit så för dem. Men den kopplingen är ingen naturlag, den råkar bara ingå i vårt kulturarv, precis som många andra egenskaper är starkt knutna till hur man värderar/skattar/dömmersig själv och andra. Som exempel intressen, personlighet, kognitiv förmåga, intelligens. En sån enkel sak som hur många spegelneuroner vi har leder i många situationer till en omedelbar bedömning av hur bra (med)människa man är trots att det bara är en liten del av allting som kan göra oss till empatiska individer.

Kommentera