Att inte ropa varg

image

Jag hamnade i en diskussion om hur man lär sina barn att inte följa med främlingar (som lockar med godis). Vi var oense kan man väll sammanfatta det hela med.

Jag står stenhårt fast vid att jag INTE vill lära mina barn att skrika ”Hjälp! Du är inte min mamma/pappa!” om de skulle bli fasthållen av en främling. Jag skulle bli heligt förbannad om någon lärde mina barn agera så!

Jag tänker istället såhär:
Ett annat sätt är att lära in att man öht inte går i fysisk närkontakt med människor man inte känner väl, inte genom att skrämma utan bara genom att visa att fysiskt avstånd är något man förtjänar med tiden man lär känna någon. Det betyder att inga släktingar med sporadisk kontakt får komma och hålla eller krama barnet tex (med undantag för när barnet själv vill OCH det finns någon barnet har god anknytning till som i stunden strax innan haft nära fysisk kontakt med personen i fråga, tex en lång hälsningskram som barnet sett). För om någon jagar ikapp mitt barn, lyckas fånga det och bär iväg det, då har det helt oavsett gått så långt att det förmodligen inte hjälper att skrika ”rätt” sak. Förmodligen så finns i en sån situation ingen i närheten som kan hjälpa till ändå för mycket få förövare är SÅ sjuka att de skulle bete sig så uppenbart fel. Men om man lär barnet kräva fysiskt avstånd till främlingar så kommer det vara svårt för någon att locka med barnet på annat sätt än jaga ikapp-fånga-bära iväg. Om barnet lär sig backa, backa, backa för varje steg en okänd närmar sig så kommer det bli svårt för främlingar att närma sig.

Men det kräver att man håller hårt på den personliga integriteten hos barnet även i relationen till människor man själv känner sig trygg med. För din bästa vän är faktiskt en främling om barnet inte träffat hen mer än sporadiskt några gånger. Större barn kan ju känna igen och komma ihåg personer de inte sett på länge och då är det inte längre en främling, men barnet måste fortfarande få styra efter sin egen uppfattning av vad som är okej. Det kräver också att man själv håller hårt på sin personliga integritet och inte släpper främmande människor fysiskt nära inpå sig. Barn gör i slutändan som vi gör.

Så frågan är enligt mig inte vad vi ska lära barnen skrika och att det är viktigt att samtidigt ta upp vikten av att inte skrika ”Varg!” för jag tycker inte ens vi ska lära barnen skrika varg. Vi ska lära våra barn hur man bäst möter vargen när hen kommer, hur man på bästa sätt håller sig undan och skrämmer bort hen!

Kommentera