”Hur orkar och hinner du?”

image

Jag har fått frågan rätt många gånger senaste dryga året och sista veckorna har det eskalerat till strilande hagelskurar av undrande kommentarer. Ja, hur klarar jag av det egentligen?

Svaret är både enklare och mer komplicerat än många orkar lyssna på men kort sagt så är det att jag strävar efter att leva minimalistiskt för att hinna och orka leva maximalt! Skala bort allt som går om det inte ger MIG och OSS väldigt mycket i gengäld. För att citera en närstående som citerade Schiller tidigare idag ”Människan måste ingenting!”. Det finns sådant som är nödvändigt att göra men vi måste ingenting här i världen.

Jag färgar inte håret, jag bjuder inte inte in till parmiddagar, jag kokar inget julgodis, jag bor inte i villa, jag går inga kvällskurser, jag rakar inte benen, jag går aldrig på julmarknad, jag tar aldrig med barnen på Junibacken, jag fixar aldrig julgran, jag fönstershoppar inte annat än i jobbet, jag bäddar aldrig fin sängen med överkast, jag säsongsinreder aldrig, jag tittar inte på tv’s kvällsunderhållning, jag läser inte deckare, mina barn går inte på några aktiviteter och utövar ingen sport utöver att tävla med sina föräldrar i viljestyrka.

Istället gör jag allt det där ni ser. Jag jobbar hårt men med världens roligaste uppgifter! Jag sitter drygt 10 timmar i veckan bakom ratten vilket är min ekvivalens till tvsoffahäng, där lyssnar jag på böcker, musik, snackar i telefon, umgås med barnet eller bara sitter och tänker fritt. Jag kastar mig in i hetlevrade diskussioner om allt mellan hårdaste verklighet och fluffigaste fantasi. Jag låter barnet somna snarkande i mitt öra med knät inkilat i revbenen på mig för det är gosigare än vad det är obekvämt. Jag nördar in och läser i hundra timmar om det där spännande materialet bara för det är skoj trots att jag inte har användning av den kunskapen i år. Jag låter grejerna ligga i en prydlig hög ur vägen för det finns viktigare och roligare saker att göra idag. Jag vill gärna allt men prioriterar hårt. Jag lånar gärna ut barnen så de får göra skoj saker och skaffa fler egna relationer utöver oss föräldrar – it takes a village to raise a child! Jag köper färdiga pepparkakor och kanelbullar. Jag tar med barnet till affären och säger ”välj tre tröjor och två par byxor, jag kan hjälp dig kolla att de finns i rätt storlek” trots att barnet bara är 4 år för det är snabbaste sättet och ger garanterat nöjd kund! Jag låter inte barnet följa med när vinteroverallen ska köpas för jag vill inte behöva argumentera i 2,5 timmar om varför den gröna overallen kommer hålla varmt och torrt när barnet vill ha den grå med snöflingor som kommer läcka som ett såll och ha hål på bensömmarna innom 4 veckor. Jag går och lägger mig med barnet fem dagar i veckan.

Det är inte magiskt, jag har inte mer ork och inte fler timmar än du. Jag har ett stort sömnbehov. Jag bara väljer och väljer bort precis som alla andra!
Jag har inte alltid valt såhär men just nu gör jag det för det är vad jag vill och det roligaste alternativet jag kan se just nu. För fem år sedan ville jag något annat så då gjorde jag det och om två år kommer jag vara rätt färdig med detta och göra något nytt.

Kommentera