Operfekta kedjereaktioner

image

En annan du – Det finns inga barn som överreagerar

Petra Krantz Lindgren blev uppmärksammad när jag inte längre hade särskilt mycket tid att läsa, eller rättare sagt när det fanns andra saker än föräldrarskap som jag hade mycket större behov av att läsa om. Men varje gång jag hört någon prata om henne och varje gång jag ändå läst någon artikel eller inlägg av henne så kan jag inte låta bli att tycka om henne!

Jag tror att den här texten ger mycket även för den som inte delar livet med barn, för jag tror det är såhär för vuxna också. Som vuxen har man oftast den stora fördelen att de exekutiva funktionerna är mer välutvecklade så man har tekniskt sett bättre förutsättningar att reflektera och parera istället för att explodera. Men har man aldrig fått lära sig känna igen och ta hänsyn till sina egna känslor och dess kedjereaktioner, kanske rent av fått lära sig ignorera eller bara rädd för dom så kan det vara lika svårt för en neurotypisk 40-åring att kontrollera sig som det är för en 2-åring. Skillnaden är att 40-åringen saknar verktyg medan 2-åringen saknar både verktyg -och- de neurologiska förutsättningarna som krävs för att praktisera självbehärskning (bland annat impulskontroll och självreflektion).

Men jag kan självklart inte skriva det här utan att också nämna att de neurologiska och biologiska förutsättningarna ser olika ut mellan individer. Alla kommer inte att bli behärskade personer och det är kanske inte det som är poängen heller, grejen med att bli vuxen är att man kan vara operfekt och få livet att fungera bra ändå. Men jag är övertygad om att alla är hjälpta av att förstå och känna igen vad som händer i oss och i relationen mellan oss.

Kommentera