Fiskelycka

image

Nu ser jag varför vissa relationer fungerar medan andra inte gör det. Nu förstår jag varför det finns människor man tycker otroligt mycket om, känner är fantastiskt intressanta, som man aldrig vill sluta prata med och som man verkligen anstränger sig för att det ska fungera med.. men där samspelet ändå hela tiden slutar i besvikelse. Medan andra liksom fladdrar fram alldeles magiskt och får en att må bra.

Nu ser jag vad som ibland saknas!

I alla relationer finns ett samspel där man kastar ut små beten till varandra och där man nappar på varandras beten. När det där fungerar ömsesidigt tillfredsställande så mår man som regel bra i relationen, och de allra flesta klarar tillfälliga svackor bra (tex en stressig dag, man är sjuk, har sovit dåligt). Det är rent av så att den typen av tillfälliga avbrott i det som brukar fungera fyller en viktig funktion, det talar om för partnern att nu har någonting hänt och det vore kanske bra om du är extra uppmärksam för att ta reda på vad.

Men när det inte fungerar under en längre tid så tar relationen skada, tillslut blir det ohållbart att upprätthålla den. Det finns så mycket som kan gå fel! Det finns dom som aldrig agnar, som kastar ut den tomma kroken vilket kan träffa visa i ögat men fungerar bra för den som uppskattar så rak nakenhet. Det finns som som agnar alldeles för mycket, med rätt partner blir det en fest varje dag men många blir mätt och måste sova middag redan på andra tuggan. Det kan hända att man är ur fas och hugger fel, kanske tuggar man på skräp i vattnet eller på flötet istället men missar.det stora smarriga masken som sprattlar. Sen finns det människor som systematiskt går runt och klipper av linan varje gång man slänger ur den. Människor som kastar ur beten utan krok och bara går därifrån. Dom som kastar ut oemotståndligt vackra drag, vevar in med skicklighet för att sedan skära upp magen på en utan nackning och kasta tillbaka en i sjön att bli uppäten levande bit för bit.

Oavsett varför så för det ont när det inte fungerar längre än man har buffert till!

Det är ofta så att man lärt sig ett mönster för hur hur man kastar, vad man hugger på och vad man gör när det inte känns helt bra. Men det är inte alltid det mönstret fungerar till ens fördel. Då är det bra att veta om att det här är något som händer i alla relationer och försöka förstå vad det är som händer. Det är också bra att veta att man kan påverka även den här delen av samspelet som trots att man sällan pratar om den ju är helt avgörande för relationens framtid.

Jag vet att jag har svårigheter på det här området, jag har inlärda mönster som är till min nackdel och som jag själv tycker mycket illa om! Ibland är det väldigt svårt att göra annorlunda även när man vet att någonting är fel.. men nu har jag bestämt mig för att ge det tanke och uppmärksamhet fast än det känns jobbigt att erkänna att jag har fortsatt göra fel så länge när jag varit medveten om det. För jag har fått anledning att inte låta en dum och fånig inlärd brist hos mig fortsätta nöta. Inte för att jag är rädd för hur ONT det skulle göra om det slet hål på någonting jag vill behålla.. utan för att jag vill ha mer, mycket Mycket MYCKET mer av det bra som är när det fungerar.

Kommentera