Bakåtsträvande is the new black?

image

Det ligger någonting väldigt avigt i att översköljas av känslan att vara bakåtsträvande gammalmodig när man inser att det frihetsideal man har stämmer bättre med Beethovens än (vad det verkar) något av de idag rådande..

..och som kontrast samtidigt känna sig nästan osmakligt kontemporär när man sitter på bussen i rusningstrafiken tillsammans med alla andra östermalmashipsters och lyssnar på fångarnas kör från den opera som så passande var den första att spelas i Berlin efter krigsslutet, avigt med tanke på det starka ställningstagandet mot politisk censur som den förmedlar.

Det är någonting avigt och vrickat med dagens syn på både frihet och på skyldighet/plikt/ansvar. Som om allting ställts på huvudet men ingen ens märker det! Istället bråkas det om huruvida körsbäret ska ligga till höger eller vänster eller osynligt begravt mitt under kakan där den står i sin makabra åsyn med den nakna botten i vädret.

Det här ledde fram till ett aktivt sökande när jag tillslut inte kunde blunda för det längre, när jag kände mig så alienerad från andra människors tankar samtidigt som jag tappat all argumentationsförmåga.. ett tillstånd av självutplåning som tillsammans med en stor nypa tur ledde vägen rakt in i en smältdegel av briljanta sinnen* som ömsesidigt öppnade upp otänkbara nya världar för varandra.. något som i sin tur fick mig att både minnas gravsatta idéer och våga pröva dess validitet utifrån sin egen existens (tillskillnad från att pröva dess validitet i ett externt färdigt koncept, en individuell världsbild, i förhållande till en ideologisk grund eller liknande).

Sökandet har katalyserat fram en solid begreppsvärld som inte bygger på ord eller uttryck, utan på att förstå innebörder, skeenden, nyckelhändelser och framför allt bygga upp förståelse för vilken syn och vilka kunskaper personen som talat eller skriver har samt vilka konsekvenser detta kan tänkas ha på resonemanget hen för.

Den som inte känner till Isis-kulten kommer rimligtvis att ha svårt att förstå hur Madonnadyrkan kunde bli en sån plötslig viktig del att stoppa in i den heliga texten strax innan mitten av det första årtusendet.

Och den som inte gått in för att undersöka de första groddarna som har en reell ärlig chans att slå en stadig rot på det nya området ”digital metafysik” eller ”digital politisk filosofi”.. den har förmodligen The pure and blissful state of mind det innebär att ännu inte behöva inse att detta håller på att utvecklas till någonting som snarare liknar ”digital teologi” med alla sina övernaturliga krafter, domedagsprofetior och transcendenta tillstånd.

Kanske är det allra mest bisarra att se intelligenta och bildade men ack så
elektronikblinda människor, som med sina skygglappar av ignorans springer rätt i fåran tillsammans med resten av flocken icke ont anande nytroende, precis som vilken hängiven lärd aktningsvärd troende högreståndsman som helst runt år 1800. Och helt plötsligt är vi tillbaka brevid Beethoven..

..fast i en värld av fullständigt godtycke i den intellektuella och teoretiska världen och där hela det filosofiska tänkandet ställts på huvudet och sedan halkat runt, smetats ut och skopats ihop på nytt.

* SB, Smältdegel av Briljans <3

Kommentera